Miksi nyt

 

Eräs pitkäaikainen tuttavani kysyi, että miten minä juuri nyt innostuin kirjoittamaan ja julkaisemaan kirjoja?

 

Vastauksen ensimmäinen osa yllätti hänet, niin kuin aika monet muutkin. Sillä enhän minä nyt aloittanut kirjottamaan, vaan olen kirjoittanut aina. Kun muut pojat pyysi joululahjaksi leikkiautoja, niin minä toivoin ja onneksi jopa sain kirjoituskoneen..

 

Itseäni on jopa hämmästyttänyt se, että juuri tuo kirjoittaminen on ollut kaikille se suurin yllätys, ei niinkään itse kirjan julkaisu. Yleisimmät kommentit kun kuuluivat: Ai sinä kirjoitat, miten sinä pystyt tuollaista kirjoittamaan, oletko pitkään kirjoittanut. Koska itselle kirjoittaminen on ollut aina helppoa, niin julkaiseminen oli minulle se hämmästyttävin kokemus

 

Oli siis helppo vastata, että en ole aloittanut nyt, vaan olen kirjoittanut aina.

 

Toinen syy oli tietenkin jo aiemminkin käsittelemäni kirjoituksen laatu. Vaikka jokainen uusi tarina tuntui edellistä paremmalta ja sellaiselta, että parempaan en pysty, niin seuraavalla lukukerralla löysi taas vaikka mitä kehitettävää. Jossain kohtaa siten vain alkoi tuntua, että on oikeasti pääsyt sille tasolle, jolla voisi ajatella julkaisemista.

 

Kolmas syy oli sitten puhtaasti teknologinen ja taloudellinen.

 

Ymmärrykseni siitä, että omakustanne olisi ainoa tie kirjailijaksi, oli vahvistunut vuosien myötä. Edustihan kirjoittamani scifi ja fantasia marginaaligenreä Suomessa ja tuon marginaaligenren sisälläkin suurten ja pieneten kustantajien kannalta epätyypillistä alalajia. Kirjani kun ovat sekoitus seikkailua, jännitystä ja mysteeriä, höystettynä realismilla, väkivallalla ja kierohkolla huumorilla.

 

Omakustannetoiminnassa on tapahtunut viimeisten vuosien aikana suuri mullistus, kun digitaalitekniikka on muuttanut kaiken. Ennen kirjailijan tuli itse ostaa kirjojaan suuri määrä, jotta kustantaja sai katettua kulunsa. Tällä tavoin taloudellinen riski siirtyi kirjailijalle ja kustannukset saattoivat olla huomattavia. Nyt uuden digitaalitekniikan avulla, jolloin ei tarvitse mitään painettua painosta, vaan kirjoja painetaan vain tilauksesta, ovat kustannukset alentuneet merkittävästi. Kustantajalla kirja on vain tiedosto serverillä ja kirjailijan ei tarvitse itse ostaa kirjaansa.

 

Tässä näitä syitä, joita tuttavalleni kerroin, näistä johtuen minusta tuli kirjailija juuri nyt.

 

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Pekka (Wednesday, 28 February 2018 10:01)

    Aivan loistavaa! Sujuvaa kerrontaa, tarina etenee niin, että suorastaan odottaa seuraavaa käännettä, joka osaa aina yllättää. Janne on luonut ja kuvannut hyvin yksityiskohtaisesta todella upean maailman ja tarinan, johon eläytyy intensiivisesti lukiessaan kirjaa. "Pelon valtakunta" aloittaa huikean tarinan, jonka "Vihan kääntöpuoli" päättää. Paitsi että siitä alkaa uusi tarina... Kolmatta kirjaa odotellessa voi vaikka syödä hyvin ja ottaa sopivaa juotavaa palan painikkeella �